‘Stichting Volksfeest Aalten, een stuk geschiedenis’

Het tweede artikel in de reeks over Stichting Volksfeest Aalten neemt de lezer mee terug in de tijd. Het vijftigjarig bestaan wordt dit jaar gevierd onder het motto ‘Feest’. Maar hoe is het allemaal begonnen? Wat is er allemaal veranderd?
Door Karin Stronks

In september 1973 was er al een “Stichting Volksfeest Aalten, opgericht onder de naam Comité Volksfeest”, ontstaan uit een samenvoeging van het Feestgebouw, de Schuttersvereniging en het Kermiscomité. Tien jaar later verschijnen Wout Delleman (1927), Jan Willem Bilderbeek (1920) en Johan Diederik Beskers (1918) voor notaris Obbink voor de oprichting van Stichting Volksfeest Aalten (SVA).
De kernactiviteiten van Stichting Volksfeest zijn in 50 jaar nauwelijks veranderd. Ook lang voordat SVA in het leven werd geroepen werd elk jaar een feest, destijds kermis genoemd, georganiseerd. Kinderspelen, lampionoptocht, koningsschieten en de Allegorische optocht zijn traditiegetrouw onderdeel van het ‘feest voor iedereen’. De locaties zijn een aantal malen veranderd, ook is het Volksfeest van juni naar het derde weekend van september verhuisd.
Nog altijd tekenen vier commissies voor de organisatie van het Volksfeest. Elke commissie levert elk één of twee bestuursleden, die samen met het dagelijks bestuur het hoofdbestuur vormen. In 1973 zijn het er nog vijf: de kindercommissie, de schietcommissie, de optochtcommissie, de financiële commissie en de pers- en propagandacommissie. De laatste is komen te vervallen.
Voorheen werd het Volksfeest van donderdag tot en met zaterdag gehouden, vanaf 2014 is de zondag aan het programma toegevoegd met het Frühshoppen, ook is dan het lunapark open.
In 2022 wordt voor het eerst een lasershow gehouden. De vuurwerkshow, die voorheen door kermisexploitanten werd aangeboden, is vanaf 2016 verboden. Om veiligheidsredenen worden de kinderspelen sinds 2016 op sportpark Villekamp gehouden.
De grote kracht van het Volksfeest is dat er activiteiten voor alle doelgroepen worden aangeboden en dat deelname gratis is. Alleen voor het vogelschieten wordt een bijdrage gevraagd. Zo blijft het Volksfeest het feest voor iedereen.
volksfeest-aalten.nl