‘Het Volksfeest is voor iedereen’

Volksfeest Aalten viert dit jaar haar vijftigjarig jubileum. Het jaarlijkse feest bestaat veel langer, het heet aanvankelijk kermis. Vijftig jaar geleden is de naam Volksfeest aan de festiviteiten gegeven. Door Karin Stronks.

 

Tot september, als het Volksfeest wordt gehouden, verschijnt elke maand een verhaal over Volksfeest Aalten. Over de geschiedenis, over de activiteiten en over de verschillende commissies. In dit eerste artikel is er aandacht voor het bestuur en waar Stichting Volksfeest Aalten (SVA) momenteel staat. En wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het organiseren van het jaarlijkse Volksfeest?

Marjo en Ben Colenbrander en Vicky Prinzen vertegenwoordigen tijdens dit gesprek het bestuur. Het SVA bestuur bestaat uit negen personen, elk lid van het bestuur heeft zitting in één van de vier commissies. Samen met de commissies wordt elk jaar het Volksfeest georganiseerd in het derde weekend van september. Dit jaar is het centrale thema ‘Feest’, gekozen omdat het vijftigjarig jubileum wordt gevierd. het bestuur benadrukt: “Het Volksfeest is voor iedereen, jong en oud, man en vrouw. Op het koningsschieten na is deelname aan activiteiten gratis. Laagdrempelig, omdat wij vinden dat iedereen mee moet kunnen doen.”

SVA ontvangt een bescheiden subsidie. Ben Colenbrander: “We ontvangen pacht, donaties en giften. Deze broodnodige inkomsten zorgen dat we elk jaar het Volksfeest kunnen organiseren. We zijn bezig met het vormen van een sponsorcommissie, zij zullen sponsorpakketten samenstellen en ondernemers benaderen. Doel hiervan is om het Volksfeest in dit jubileumjaar extra feestelijk te maken!”

Er zijn vier commissies binnen de stichting, de schiet-, kinder-, activiteiten- en de optochtcommissie. De schietcommissie organiseert het koning-, koningin- en jeugdschieten. De optochtcommissie tekent voor de organisatie van de verlichte- en de allegorische optocht. De kindercommissie regelt alles rondom de kinderspelen en de activiteitencommissie draagt zorg voor het kindertheater en vanaf 2022 voor de seniorenmiddag.

Volgens het bestuur is er een prima samenwerking met de kermisexploitanten. Er is één contactpersoon die namens de exploitanten spreekt, met deze persoon worden alle zaken rondom het lunapark besproken. Volgens het bestuur verloopt dat altijd goed. SVA bestuur: “We merken dat met name de veiligheidseisen voor het evenement vrij streng zijn geworden en dat daardoor de kosten stijgen. Er is een aantal calamiteiten geweest in ons land, daarom worden de veiligheidseisen regelmatig aangepast. Logisch, maar we hebben er wel naar te handelen.”

Wat doet het bestuur als alles is geregeld en het Volksfeest losbarst? “We leven eigenlijk vier dagen in het dorp…” Artiesten en gasten worden ontvangen, verkeersregelaars worden geïnstrueerd, er is overleg met de middenstanders, voor de optocht zorgt de optochtcommissie dat er materialen en bloemen bij de wagenbouwers worden gebracht. “Het evenemententerrein wordt ingericht en we zorgen ervoor dat alles goed verloopt. Het feest begint op donderdag met de seniorenmiddag, ’s avonds wordt de lampionoptocht gehouden en sinds vorig jaar ook de verlichte optocht. We hebben in 2022 voor het eerst de donderdagavond afgesloten met een lasershow.”

De vrijdag staat in het teken van het kindertheater, de kinderspelen op het AZSV terrein en het vogelschieten voor mannen, vrouwen en de jeugd in het Aaltense centrum. Als de vogels eraf zijn geschoten worden de koning, koningin en jeugdkoning gehuldigd. De koning en koningin rijden op de zaterdag in een koets voor de allegorische optocht uit, de jeugdkoning mag hiervoor plaats nemen in een cabriolet.

Na de allegorische optocht op zaterdag, waar Aaltense muziekverenigingen en dansgroepen aan meewerken, volgt in de middag de prijsuitreiking. “Dan gaan de festiviteiten op het kermisterrein en in de horeca nog even door, op zondag is er Frühshoppen. Dat regelen de horecaondernemers zelf.” Het SVA bestuur roept op: “Er is altijd plek voor meer optochtwagens! Vriendengroepen, buurten, collega’s, doe mee en maak een mooie creatie!”

Wat is er nou zo leuk aan het organiseren van het jaarlijkse volksfeest? “Als het feest in volle gang is, alles op rolletjes loopt en mensen praten en lachen met elkaar dan geeft dat een ontzettend voldaan gevoel! We zijn er trots op en blij mee als we complimenten krijgen van de gemeente, de politie en handhaving. In onze regio waren wij vorig jaar het enige Volksfeest waar geen calamiteiten aan de orde waren, geen trammelant. Nou, en daar doen we het voor!”