'Het Volksfeest: feest voor oud... én JONG!'

Het vierde artikel in de reeks over Stichting Volksfeest Aalten vertelt over de activiteiten die door de Kindercommissie worden georganiseerd.

Aalten maakt zich op voor de viering van het 50-jarig jubileum van Stichting Volksfeest Aalten (SVA). De Kindercommissie is hier al decennia lang een belangrijk onderdeel van. Met de organisatie van activiteiten voor kinderen vanaf 4 jaar heeft deze commissie een belangrijke taak tijdens het Volksfeest. 

De Kindercommissie is een zevenkoppig, energiek team dat plezier voor iedereen hoog in het vaandel heeft staan. In de afgelopen jaren heeft deze commissie op verschillende gebieden meerdere aanpassingen gedaan. Signalen van betrokkenen heeft de Kindercommissie doen besluiten om de route van de lampionnenoptocht meermaals aan te passen. Daarnaast is de mogelijkheid om de kinderspelen op meerdere (andere) terreinen te houden onderzocht en uitgevoerd en wordt nog steeds jaarlijks de uitvoering van de spellen gecontroleerd en geëvalueerd.

Lampionnen
Sinds 2022 werken de Optochtcommissie en de Kindercommissie intensiever samen. Zo zorgt de lichtjesparade ervoor dat de lampionnenoptocht nog meer straalt dan eerder. Na de kinderspelen in 2017 is het besluit genomen om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie. Grotere- en andere spellen zorgden voor te weinig ruimte in weide van de Ahof en met slechts één in- en uitgang voldeed deze locatie ook niet meer aan de veiligheidseisen. Daarom is er uiteindelijk voor gekozen om de spelletjesmiddag te verhuizen naar de Haartsestraat, een veilige locatie die aan alle eisen voldoet.
Op sportpark Villekamp strijden basisschoolkinderen op de vrijdagmiddag om een prijs in de wacht te slepen bij de kinderspelen en om de feestvreugde compleet te maken krijgt ieder kind een vrijkaartje voor de kermis.

De aanpassingen die worden gedaan zijn altijd weloverwogen en ieder jaar blijft het een uitdaging om alle materialen en spellen op tijd klaar te hebben staan. Het plezier-gehalte moet hoog zijn voor de kinderen en daarnaast moet het goed werkbaar blijven voor de organisatie. Dankzij zowel de onvermoeide en tomeloze inzet van de vele vrijwilligers van Schaersvoorde als de sponsoring van diverse bedrijven kunnen de kinderen laten zien waar ze het best in zijn: plezier maken!

Dat het Volksfeest al sinds jaar en dag wordt gevierd in Aalten is een feit. Vier dagen lang is er een kermis, puilen de horecagelegenheden uit en is iedereen in een feeststemming. Het lijkt er met de paplepel in gegoten. En dat klopt ook! De aftrap van het Volksfeest wordt niet voor niets door de allerkleinsten genomen. Op donderdagavond, de aftrap van het Volksfeest, staan tientallen verklede peuters, kleuters, broers, zussen, vaders, moeders, opa’s, oma’s, ooms en tantes te popelen om de lampionnenoptocht te lopen. Al die verwachtingsvolle gezichten zorgen voor kippenvel als het aftellen begint voor de start van de optocht. De lasershow als afsluiting en wellicht nog een rondje over het magisch verlichte kermisterrein is dan de kers op de taart.

De lampionnenoptocht is dit jaar op donderdag 14 september en het thema is Goud en Glitters. Meer informatie volgt in de speciale Volksfeest krant in week 37 bij deze krant.