'Koningsschieten, een eeuwenoude traditie'

Het zesde artikel in de reeks over Stichting Volksfeest Aalten vertelt over het ontstaan van het Koningsschieten.

Aalten maakt zich op voor de viering van het 50-jarig jubileum van Stichting Volksfeest Aalten en daar hoort het koningsschieten van oudsher zeker bij.

Historie
Het koningsschieten of vogelschieten is een oud gebruik dat voorkomt in grote delen van Europa. Schutterijen werden in de middeleeuwen opgericht als plaatselijke militie die de orde en veiligheid van de burgers moest garanderen. Later ontstonden in veel steden vrijwillige schutterijen waarvan iedereen lid kon worden.

Wet
In 1815 volgde een wet waarin werd bepaald dat drie procent van de mannen tussen 18 en 50 jaar schutter plichtig was. In 1827 werd dat veranderd naar twee procent van de mannen tussen 25 en 34 jaar. Aan deze verplichtingen kwam in 1901 een einde, toen werd besloten tot opheffing van de schutterijen en de wet op de landweer in werking trad.

Folkloristisch
Vandaag bestaan er alleen nog de folkloristische schutterijen. Het koningsschieten komt voort uit het schuttersfeest, dat een jaarlijks terugkerende feestelijk volksvermaak van een plaatselijke schutterij was.

Traditie
Aalten heeft dan wel geen schutterij, maar de traditie van het koningsschieten is hier al wel sinds ver in de vorige eeuw bekend. Naast het koningsschieten, heeft Aalten ook het fladder- en schijfschieten gehad en het vogel knuppelen voor dames. Sinds enkele jaren is het schieten voor de dames en de heren gelijk. Daarnaast is een aparte wedstrijd voor de jongeren van 12 tot en met 17 jaar.

Winnaars
De winnaars van de schietwedstrijden op vrijdag mogen zich een jaar lang koning, koningin en jeugdkoning(in) van Aalten noemen. Een dag later worden zij tijdens de allegorische optocht rondgereden in een koets of cabrio om het publiek te kunnen begroeten. Daarna volgt op de Markt de vaandelhulde door de vendeliers van St. Helena, die dit jaar eveneens een 50-jarig jubileum vieren.
Het koningsschieten zal dit jaar op vrijdag 15 september op de Markt in Aalten worden gehouden.

Informatie
Meer informatie inclusief aanvangstijden volgen in de speciale Volksfeest krant die in week 37 bij deze krant verschijnt.