'De optocht, onmisbaar onderdeel van Volksfeest'
Het derde artikel in de reeks over Stichting Volksfeest Aalten (SVA) vertelt over de allegorische optocht en wat de mogelijkheden zijn. Aalten maakt zich op voor de viering van het 50-jarig jubileum van SVA en de allegorische optocht is daar een belangrijk onderdeel van. Het bestuur roept op: Wie wil er meedoen?
De allegorische optocht behoort sinds 2021 tot het cultureel immaterieel erfgoed. Het is levend erfgoed dat met de tijd mee moet gaan om jongeren te blijven aanspreken. Door de jaren heen zijn de corso’s en optochten behoorlijk veranderd. De basis blijft een traditie van wagenbouwen die van generatie op generatie wordt overgedragen. Maar wagens worden groter, er komt ingewikkelde beweging bij, er is een groeiende rol voor de jeugd. Na het stoppen van de leden van de optochtcommissie vorig jaar, heeft het bestuur een aantal oud-wagenbouwers bereid gevonden om de organisatie van de optocht dit jaar samen met het bestuur op zich te nemen.
De commissie is als het ware ‘in oprichting’ maar daarom niet minder enthousiast. Deze groep bestaat uit ervaren wagenbouwers die nieuwe deelnemers graag goed op weg willen helpen om een mooie wagen of andere creatie te maken.
Meedoen aan de optocht?
Een praalwagen bouwen kan heel eenvoudig beginnen, door bijvoorbeeld een kleine constructie van gaas of hout op een fiets of skelter te bouwen voor de kinderparade. Voor de grotere wagens is iets meer inspanning nodig, maar de beloning van deelname is onmeetbaar. Ten eerste is het bouwen van een praalwagen een kans om creativiteit te tonen. Of het nu gaat om een gigantische draak van papier-maché of een eerbetoon aan het lokale sportteam, met een praalwagen kan men zich uiten en een blijvende indruk achterlaten op het publiek.
In deze tijd van verborgen eenzaamheid is het bouwen van een praalwagen een geweldige manier om een samenwerking op te bouwen. Samen aan de wagen werken is een kans om nieuwe vrienden te maken, een band op te bouwen met bestaande vrienden en een gevoel van teamwork en samenwerking te ontwikkelen. In het geval van een bloemenwagen zijn de zogenaamde ‘plakdagen’ erg belangrijk, waar veel familieleden, vrienden en bekenden komen helpen met het ‘konten’ van de bloemen. Deze dagen worden als erg gezellig ervaren. Wanneer de wagen dan eindelijk af is en in de optocht rijdt, kan men trots terugkijken op een geslaagde samenwerking.
Het bouwen van een praalwagen is volgens de optochtcommissie een leuke en onderhoudende ervaring. Vanaf de eerste brainstormsessie tot en met de laatste afwerking is het bouwen van een praalwagen een proces vol creativiteit, gezelligheid en plezier. Het gevoel van voldoening dat bouwers krijgen als zij een praalwagen bouwen en worden erkend voor de inspanningen door het publiek langs de kant is geweldig. Jong en oud samen.
De optocht is een onmisbaar onderdeel van het volksfeest. Het is niet verplicht om een praalwagen te bouwen om mee te kunnen doen. Een loopgroep is een leuk alternatief waarmee veel mogelijk is. De optochtcommissie roept Aaltenaren op om de uitdaging aan en de creativiteit te laten zien! Hout, metaal, karton, met of zonder dahlia’s, alles is mogelijk. Mensen die aarzelen over deelname aan de allegorische optocht kunnen contact opnemen met de optochtcommissie door te mailen naar: optochtcie@volksfeest-aalten.nl De optochtcommissie kan alle vragen beantwoorden en beginnende wagenbouwers in het proces begeleiden.