Hoe ‘familie Penotti’ naar de optocht toe leeft

Het bestuur van Stichting Volksfeest Aalten heeft eerdere deelnemers aan de Allegorische Optocht gevraagd of zij met het publiek zouden willen delen hoe zij de optocht en de voorbereiding elk jaar beleven. Familie Penotti reageerde daarop als volgt:

“Een explosie van creativiteit en gezelligheid, zo omschrijven wij onze favoriete dagen van het jaar, de dagen van het Volksfeest. Maandenlang leven we toe naar dit fantastische moment waarin alles wat wij leuk vinden bij elkaar komt.

De gezelligheid tijdens deze dagen is ongeëvenaard. Een gemêleerd gezelschap van familieleden, buren en kennissen helpt mee met bloemen konten, plakken en spijkeren. En iedereen die ooit mee heeft geholpen is de jaren daarna ook vaak weer van de partij. Deze sfeervolle activiteit laat je niet zomaar aan je voorbij gaan. Zo is er in de loop der jaren een gevarieerde bouwgroep ontstaan met de toepasselijke naam ‘Familie Penotti’.
Tijdens plakdagen staat uiteraard Aladna FM op. Zij maken reportages bij alle plaklocaties en wekken zo de nieuwsgierigheid naar de creaties van de andere bouwgroepen op. Ondanks dat we van het feest op de vrijdag niet veel meekrijgen brengt de radio-uitzending ons helemaal in de juiste sferen.

De ochtend van de optocht hijsen we ons in de meest waanzinnige kostuums die het plaatje compleet maken. We worden één met onze creatie en duiken zo onze eigen gecreëerde fantasiewereld in. Vaak pakken we een thema waarbij we meerdere karakters uit kunnen werken zodat iedereen die meeloopt zijn eigen personage heeft. De favoriete films van de kinderen zijn daarbij voor onze groep een grote inspiratiebron. Het mooie is dat alles kan en mag, dus als dit ooit gaat vervelen stappen we over op andere thema’s.

In vol ornaat en vervuld van trots rijden we de wagen naar het opstelterrein. Daar zien we ook waar het werk van de andere corsobouwers toe heeft geleid. Een geweldige verzameling van bloemenpracht, techniek, kunst en humor. Dat laatste maakt de optocht in Aalten ook zo uniek. We hebben misschien niet de grootste optocht, hij gaat zeker op voor de grappigste.

Wanneer de bonte stoet in gang wordt gezet begint het nog meer te kriebelen, we mogen eindelijk los. Tijdens het lopen voeren we een act op, proberen we het publiek te vermaken en hebben we veel lol. Een applaus, lachende toeschouwers, iedereen met goede zin; wij hebben een toptijd. Elk jaar is de ronde door het centrum van Aalten dan ook veel te snel voorbij en fantaseren we bij terugkomst alweer volop over onze volgende deelname. Het vat vol ideeën is nog lang niet opgedroogd dus voorlopig is de allegorische optocht nog niet van ons af. Maar goed ook, want meedoen blijft machtig mooi!

De Familie Penotti”

Informatieavond
Spreekt dit je aan en wil je ook je creatieve ideeën tot uiting brengen?
Zit je al een tijdje te twijfelen en wil je eerst meer weten over deelname aan de optocht?
Ben je op zoek naar meer informatie of praktische tips?
Of heb je goede ideeën hoe we de optocht nog leuker kunnen maken?

Het bestuur van Stichting Volksfeest Aalten nodigt je dan graag uit voor de Optocht Informatieavond op 11 maart.
Tijdens deze avond zullen ook ervaren wagenbouwers aanwezig zijn om je praktische vragen te beantwoorden en je op weg te helpen.
Aanmelden voor deze avond kan tot 8 maart via e-mail: info@volksfeest-aalten.nl
 Na de aanmelding ontvangt de deelnemer een uitnodiging met tijd en locatie.